fredag 27 januari 2012

Den mångsysslande konstnären Gunnar GotemarkGjutmästaren, konstnären, illusionisten / trollkarlen / magikern Gunnar Gotemark, alias Carolf.
Gunnar Gotemark i trädgården där hemma i Skeppshult


Gunnar Gotemark föddes 1922 i Limmared i Västergötland.
Han har varit intresserad av måleri ända sedan den tiden han arbetade på Rörstrands Porslinsfabrik i Lidköping och där han också kom i kontakt med Isaac Grünewald. På konstavdelningen fick han överföra olika motiv från en förlaga till en stengodstallrik eller dito vas.
Gunnar Gotemark flyttade till Skeppshult, tillsammans med hustrun Maj-Britt, där han fortsatte med att måla tavlor och skulptera samtidigt som han arbetade som gjutmästare på Skeppshults gjuteri.
1947 målade han sin första tavla.
Gunnar Gotemark har medverkat på en mängd utställningar.
Han hämtade mycket inspiration från naturen, både i Skeppshult och från Halmstad. Använde sig av teknikerna grafik, olja och akryl och på senare tid kopparplåt.

1969 började han skulptera.
Han arbetade i flera olika material som brons, järn, koppar och rostfritt stål. Större skulpturer finns bland annat representerade i Smålandsstenar, Broaryd, Stockholm, Malmö, Limmared och Ängelholm.
Större kopparplåtstavlor hänger i Stockholm, Eskilstuna och Linköping.
Gunnar Gotemark har även gjort utsmyckningar till kyrkor.

Trollkonstnären Gunnar Gotemark

Gunnar Gotemark, mera känd som trollkarlen Carolf, reste mycket i folkparkerna och roade sin publik. Han började sin trolleribana som 14-åring och höll på långt upp i åren.
Han debuterade i Limmareds Folkets Park 1936, har turnerat i Sverige och de nordiska länderna. Han har uppträtt i TV vid ett flertal tillfällen, på Lorry i Köpenhamn, på Cirkus i Stockholm och på ett otal andra platser. Efter 25 års turnerande i parkerna har han erhållit guldutmärkelsen som parkerna delar ut efter 25 år som folkparksartist.


Klicka gärna på affischen
och se fler exempel från Carolfs turnéer.
You can click for more posters here.En artist har ofta dubbla ansikten, trygga i rollen men tillbakadragna i privatlivet.
Gunnar Gotemark var blyg - Carolf däremot älskade offentligheten.

Gunnar Gotemark avled 2009.Läs lite mer utförligt om artisten Carolf.

Carolf (Gunnar Gotemark) 1922, Limmared, Skeppshult, gjutmästare/konstnär, S, SMC 1974. Debuterade i Limmareds Folkets Park 14 år gammal. Ursprungligen var det tänkt att Carl Gunnar skulle trolla tillsammans med sin bror Rolf, varför artistnamnet blev Carolf. Brodern hoppade av men artistnamnet blev kvar. 1939 var det en tävling på Hippodromteatern i Malmö. Carolf ställde upp och blev tvåa - efter Truxa eller Erik Bang som han hette då. Han har hedrats med Folkparkernas guldnål - ett hederstecken som tilldelas dem som troget roat folkparkspubliken under 25 år i följd. 1975 var det meningen att Carolf skulle medverka i Tati´s film Parade, som spelades in i Sverige. Men då man inte ville betala för resa och tre dagars uppehälle i Stockholm för repetitioner, så tackade han nej. På TV har Carolf medverkat i bland annat "Nygammalt". Carolf har turnerat med Folkparkernas revy Regnbågen och Dubbel-Nisses sommarrevy. Han har uppträtt på båtresor Göteborg-Frederikshavn ett 20-tal gånger och även på rutten Varberg-Grenå. På 1960-, 1970- och 1980-talen var Carolf som mest aktiv med ett hundratal engagemang per år. Vid sidan av trollandet målade och skulpterade Gunnar Gotemark.
 


 Mer om trolleri på http://magiarkivet.se/


Invigningen av den nya placeringen av skulpturen Rörelse. Gunnar Gotemark (mitt i bilden) kommer strax att hedras av en representant från kommunen.


Gunnar Gotemark (mitten-höger-ytterst), konfirmandträff Södra Åsarps kyrka?Ett kondoleansbrev (beklaga sorgen) till familjen Gotemark.